Gladheidsbestrijding

Regio – In de winterperiode is het bestrijden van gladheid op wegen en fietspaden een belangrijke taak van de gemeente.

De mannen van de buitendienst staan dag en nacht klaar om de gladheid te bestrijden. Weersvoorspellingen houden ze deze periode goed in de gaten en wanneer nodig komen zij in actie.
In de avond strooien we vaak preventief en rijden de strooiwagens al voordat het glad is. Het kan ook zijn dat ze pas vroeg in de ochtend beginnen, dat is afhankelijk van het weer. Hoe koud wordt het, regent het nog in de loop van de nacht en zijn er nog andere omstandigheden waar ze rekening mee moeten houden? Wat kan ik zelf doen? De gemeente doet haar best, maar kunnen niet overal tegelijk strooien. Hun prioriteit ligt bij het strooien van hoofdwegen, fietspaden, schoolroutes en ontsluitingswegen  doorgaande wegen). Ze willen u dan ook vragen om een handje te helpen en er met elkaar voor te zorgen dat de trottoirs voor iedereen begaanbaar blijven.
Wat kunt u doen bij gladheid op de stoep? Enkele tips:
– Bij sneeuw is het beter eerst te vegen en daarna (zo nodig) te strooien
– Houd bij het vegen goten en rioolputten vrij van sneeuw
– Denk aan het milieu: maak matig gebruik van strooizout
– Strooi zand om een dikke ijslaag begaanbaar te maken
Hoe kom ik aan strooizout?
Inwoners en maatschappelijke instellingen kunnen, bij voldoende voorraad, tijdens kantoortijden een zak of emmer strooizout ophalen bij de gemeentelijke buitendienstlocatie, Schoterhoek 33 in Nieuwveen. Tijdens een landelijke zoutschaarste wordt de uitgifte van strooizout aan particulieren gestaakt, wees er dus op tijd bij met het inslaan van strooizout.