Gerben van Duin: onze nieuwe wethouder stelt zich voor

Nieuwkoop – Tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 oktober is Gerben van Duin officieel beëdigd als nieuwe wethouder van onze gemeente.

Hij volgt hiermee wethouder Bernadette Wolters op die vanwege gezondheidsredenen haar functie moest neerleggen.

Gerben van Duin is na zijn carrière bij de politie in 1994 begonnen als raadslid bij de lokale politieke partij Noordwijks Belang. Na een periode als raadslid en fractievoorzitter maakt hij in 2002 de stap naar wethouder.

Zoeken naar samenwerking
Gerben vertelt: “Als bestuurder vind ik het belangrijk om de samenwerking op te zoeken en mensen bij elkaar te brengen. Wethouder ben je niet alleen tijdens kantoortijden, maar 24/7. Zo zei mijn vrouw ooit tegen mij, ga maar alleen boodschappen doen, want je staat veel te lang te praten.” Door de fusie met Noordwijkerhout kwam er na maar liefst 18 jaar een einde aan het wethouderschap in Noordwijk. Dat afscheid was dan ook niet makkelijk. “Van alle verenigingen uit de gemeente kreeg ik bij mijn vertrek een mooie vlag en dekbedhoes met de tekst ‘wethouder van geluk’. Een voor mij heel bijzonder cadeau, want dat vind ik belangrijk in het leven: geluk, gezondheid, welbevinden en kwaliteit van leven. Daar wil ik mij voor inzetten als wethouder in deze mooie gemeente”.

Voorkomen is beter dan genezen
Op de vraag wat voor bestuurder hij is, hoeft Gerben niet lang na te denken: “Ik kijk niet alleen naar de problemen die er zijn, maar juist ook naar de dingen we kunnen doen om problemen te voorkomen. Daar kun je wat mij betreft niet vroeg genoeg mee beginnen. Je ziet vaak dat de mens een beetje een ondergeschoven kindje is in de politiek, maar zonder mensen ook geen economie.”

Energie uit de samenleving
De gemeente Nieuwkoop is voor Gerben niet onbekend. Hij werkte de afgelopen jaren mee aan het sport -en vitaliteitsakkoord voor Nieuwkoop. Zelf zegt hij hierover: “Een mooie periode waarin ik veel contacten heb mogen maken met partijen uit het sociale domein, zoals sportverenigingen, welzijnsorganisaties, GGD, huisartsen, onderwijs en ondernemers. Investeren in gezondheid en kwaliteit van leven is daarbij mijn grote missie geweest. Deze opdracht heeft mij ook geholpen om een goed beeld te krijgen van de gemeente. Wat mij hierbij is opgevallen is de energie uit de samenleving en de grote saamhorigheid bij de verenigingen. Dat is iets waar we met elkaar best trots op mogen zijn.

Over sport gesproken, Gerben is in zijn vrije tijd ook graag met sport bezig en kan genieten van een rondje hardlopen of van het aanmoedigen van zijn kinderen langs de lijn. Ook kijken ze in huize Van Duin graag voetbal, maar op de vraag wie de best club is zijn ze het niet met elkaar eens…

Rijdende trein
Gerben: “Ik weet dat ik op een rijdende trein stap hier in Nieuwkoop en dat de lat hoog ligt. Ik ga mijn uiterste best doen en hoop u binnenkort, in deze bijzondere tijd, te ontmoeten. Eerst digitaal, maar hopelijk over niet al te lange tijd ook gewoon in het gemeentehuis of in één van de prachtige dorpskernen. Tot snel. “