Fysiotherapie effectief bij COPD

Nieuwkoop – Fysiotherapie is de belangrijkste interventie bij COPD. Door gericht te werken aan de conditie worden longaanvallen en de gevolgen daarvan duidelijk minder.

Ria Verhage-Barrie Boonstra Fysiotherapeut

Ria Verhage-Barrie Boonstra Fysiotherapeut

Dit blijkt recent uit het promotieonderzoek van klinisch epidemioloog, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Emmylou Beekman van het Maastricht UMC+.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een ernstige, chronische longaandoening waaraan wereldwijd ongeveer 65 miljoen mensen lijden. Bij de ziekte zijn de longen beschadigd waardoor ademen moeilijker is en de patiënt minder energie heeft. Het beloop van COPD kenmerkt zich door longaanvallen met toename van klachten zoals meer hoesten, meer en taaier slijm en toenemende benauwdheid. Door de aanvallen gaat de patiënt steeds verder achteruit en de behandeling richt zich dan ook vooral op het voorkomen van deze aanvallen.

Gespecialiseerde fysiotherapie voor COPD is het belangrijkste onderdeel van de longrevalidatie. Door het verbeteren van de lichamelijke conditie en spierkracht via hoog intensieve inspanningstraining blijkt dat longaanvallen minder vaak voorkomen, korter duren en ook minder ernstig zijn. Hierdoor is de optredende achteruitgang duidelijk minder en dat zorgt voor een betere kwaliteit van leven!

De gespecialiseerde longfysiotherapeut bij Bakker & De Vos werkt samen met de huisartsen, de POH’er, de diëtiste en de apotheek in de Stichting VijverZorg; een eerstelijns samenwerkingsverband dat ervoor zorgt dat de patiënt dicht bij huis terecht kan voor de beste medische zorg bij chronische aandoeningen zoals COPD, maar ook Diabetes en Cardiovasculaire aandoeningen.

Wilt u weten of deze vorm van fysiotherapie ook voor u geschikt is? Informeer bij de huisarts of POH’er of neem contact op met Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, Vijverhof 1 in Nieuwkoop. T: 0172-575261, E: info@bakkerendevos.nl of kijk op www.bakkerendevos.nl