Families in Beeld open

Nieuwveen – Tijdens het Open Monumenten weekend is zondag 10 september in de Oudheidkamer de expositie Families in Beeld geopend.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jan Vervark en Lenette Rijlaarsdam hebben voortouw genomen om deze nieuwe expositie in te richten. Samen met Trees Modderman – vd Hulst en Ger vd Leden is dat ook goed geslaagd. ‘Het was een heel werk, maar ‘t is nog niet helemaal af,’zo vertelde Vervark bij de opening.
Dat kan ook bijna niet, want familie(foto’s) zijn overal te vinden en eigenlijk ook weer niet. Soms op een zolder ergens verstopt in een doos. En uiteraard ook ver buiten de Nieuwveense en zelfs Nederlandse grenzen.
Vier families komen bij deze expositie in beeld: familie de Groot, familie van der Hulst, familie vd Leden en familie van Harten. Van de familie van Harten zijn ook weer vier takken in beeld gebracht (Vervark, Spek, van Leeuwen een fam.van Harten)
Daarnaast zijn ook de bewoners van gemaal Uphof en boerderij Charkow in beeld gebracht.

Mooie oude prenten sieren de wanden van de Oudheidkamer. O.a. de oudste tweeling van Nederland (in 1935) Cornelis en Hendrik van Harten. En bijvoorbeeld de ondernemers uit de familie van der Leden. (kapper, kleermaker, slager en elektricien)

Het was zondagmiddag een drukte van belang in de Oudheidkamer. De Open Monumentendag trok ook heel wat bezoekers en rond 15.00 uur was het gebouw bijna te klein. Na de opening kregen de bezoekers een drankje en bruidssuikers. De bruissuikers waren een traktatie van de familie v.d. Hulst. De ouders van Trees (Piet en Jaantje) waren op 8 mei 1940 (2 dagen voor WO II begon – red) getrouwd en deelden op die dag bruidssuikers uit aan de Zevenhovense schooljeugd.

De expositie Families in Beeld is in de Oudheidkamer van Nieuwveen te zien. Elke woensdagavond vanaf 19.30 uur en elke zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Meer info op www.historischekringliemeer.nl