Expo Echte Winters klunend geopend

Nieuwveen – In de Oudheidkamer van de Historische Kring Liemeer is zondag 25 november de nieuwe tentoonstelling “Echte Winters” geopend door Lenie v.d. Hoorn.

De HKL besteedt aandacht aan de koudegolven uit het verleden, aan schaatsers uit deze regio die een bijzondere prestatie leverden en wat er allemaal nog meer gebeurde in de kou. Wie herinnert zich niet de winters van 1956 en 1963? Met Elfstedentochten, waaraan heel wat deelnemers uit onze regio deelnamen, auto’s op het ijs en zelf gebouwde iglo’s? Winters die prominente schaatsers voortbrachten zoals Lenie v.d. Hoorn, Willy Burgmeijer, Richard van Kempen en Annouk v.d. Weijden.

Eigenlijk was het de bedoeling dat Annouk vd Weijden de expositie zou openen, maar vanwege werkzaamheden voor de NOS kon zij niet aanwezig zijn. “Good Old” Lenie v.d. Hoorn was bereid gevonden haar plaats in te nemen en op haar noren heeft de Ter Aarse al klunend de expositie geopend.

Eenmaal binnen de in de warme Oudheidkamer (Kerkstraat 31) heette voorzitter Aldert Zijl de aanwezigen welkom en hij schetste de totstandkoming van de expositie. Met name inbreng van Lenie v.d. Hoorn, Wil Burgmeijer, Toon van Kempen, Rick vd.d. Hoorn, Dick van Leeuwen en Annouk v.d. Weijden was belangrijk. Veel schaatsen, een trainingspak (Annouk) en fotomateriaal is te zien. Overigens liet Annouk wel via een filmpje vanuit het Olympisch Stadion Amsterdam weten dat ze blij was met alle aandacht voor het schaatsen, de schaatsprestaties en de schaatssport in het algemeen. Toon van Kempen uit De Hoef was aanwezig om ook e.e.a. te vertellen over die ijskoude winters van vroeger. Van Kempen (vader van Richard van Kempen) draagt binnenkort zijn museummaterialen over aan St De Zevensprong in Nieuwkoop.

35 jaar HL

Voorzitter Zijl haalde in zijn speech ook aan dat de HKL dit jaar 35 jaar bestaat. Speciaal hiervoor is clubblad De Baardman extra verspreid in de omgeving en is er een boek uitgegeven. De eerste uitgave van het boek (Fotokroniek Zevenhoven – Noordeinde) overhandigde Zijl aan de schrijvers/samenstellers Gert Rijlaarsdam en Bert Looij. Het boek is bij de HKL te koop voor 12 euro.

De expositie in de Oudheidkamer is met ingang van heden geopend en te zien op woensdagavond van 19:30 tot 21:30 uur en op zondagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur.