Exotische vrouwen en Het geheim van de smid

Nieuwkoop – In april exposeren in het Reghthuys Constance Happee met acrylschilderijen en Annelied van Dijk met kunstsmeedwerk. De opening vindt plaats op zaterdag 14 april 2018 om 15.00 uur.

U kunt de expositie bezoeken in de weekenden van 14/15, 21/22 en 28/29 april. Openingstijden zaterdags 10-16 uur, zondags 13-16 uur. De toegang is gratis.

In het werk van Constance Happee zijn onmiskenbaar Afrikaanse invloeden te bespeuren – het continent waar ze een aantal jaren woonde  –  vooral wat betreft haar kleurenpalet.  Ze werkt bij voorkeur in acrylverf, met intense, warme kleuren of aardetinten. Constance ging na haar werkzame leven lessen volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België). In de laatste fase van haar opleiding kreeg ze steeds meer belangstelling voor werken in gemengde techniek.  Soms neemt zij ook ‘objects trouvé’s ‘ op in haar schilderijen.

Door het gebruik van diverse materialen ontstaat er structuur op het doek en dat zorgt voor verrassingselementen die haar fantasie aanwakkeren. Uiteindelijk schildert het stuk zich dan als het ware zelf.

Smeden is een ambacht – een kunst zo je wilt – maar niet iedere smid is een kunstenaar.

Annelied van Dijk is dat duidelijk wel. Haar creativiteit verheft het ambacht  tot kunst. Met vuur en techniek verandert  zij vormeloze ijzerklompen in mooie schalen, vazen en siersmeed-objecten. “Smeden is mijn passie. Ik geniet van de geur van het ijzer. Als ik smeed, lijkt het materiaal wel van klei. De creatieve vormen in mijn hoofd vinden vanzelf hun weg naar de hamer en het aambeeld.” Na het behalen van haar vakbekwaamheidsdiploma bij het Gilde van de Kunstsmeden was Annelied een van de eerste vrouwelijke smeden in Nederland.