Eikenprocessierups gezien?

Regio – De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder.

Op eikenbomen door heel het land kunnen in de zomermaanden behaarde rupsen zitten. Contact met deze rupsen kan zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan luchtwegen voor mens en dier.
Nesten van de eikenprocessierups
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. De rupsen gaan ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen processierupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten. Contact met brandharen kunnen gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken.
Melden via ‘Verbeter de buurt’
Komt u de eikenprocessierups of een nest in de openbare ruimte tegen? Geef het door aan de gemeente via online platform Verbeterdebuurt. De buitendienst markeert de bomen met nesten en vervolgens gaat een aannemer aan de slag om de nesten weg te zuigen. Daarnaast blijft de gemeente de biodiversiteit rondom eiken verbeteren, zodat er meer natuurlijke vijanden komen. Zo hebben ze afgelopen najaar nestkasten voor vogels en vleermuiskasten opgehangen.