Rustig verloop eerste politieke debat

Nieuwkoop – Het eerste politieke debat tussen de zes deelnemende politieke partijen is woensdag 28 februari rustig verlopen.

In de achterzaal van De Vlinder in Ter Aar werd voor de pauze gesproken over “ondernemen”. Natuurlijk kwam de bestemming detailhandel op de Intratuinlocatie ter sprake. Vrijwel alle partijen zegden toe er wat aan te willen gaan doen, maar tot heel concrete toezeggingen kwam het niet. Alleen SBN heeft in haar partijprogramma staan dat ook daar best winkels mogen zijn, maar tijdens het debat legde SBN er de nadruk op dat (verkeers)veiligheid en situatie op de andere pleinen (Vosholplein en Lindenplein) ook meeweegt. De meeste andere partijen vinden de eventuele komst van supermarkten onwenselijk. Ook het ondernemersloket en de bedrijventerreinen kwamen ter sprake.

Na de pauze was “duurzaamheid”het gespreksonderwerp en daar was wat meer eensgezindheid te vinden bij de partijen. Er was wat verschil van mening over wel of geen windmolens en met name het CDA vond dat de andere partijen zich goed moeten inlezen. ‘Ik weet door uw uitlatingen precies wie er wel en wie er niet naar een informatieve bijeenkomst is geweest,’ zei Leon Zoet.

Na elke ronde was er een “vragenvuur” met gesloten vragen (ja of nee) waarbij van elke partij een afgevaardigde zich “bloot moest geven” tegenover de gespreksleiders Joep Derksen en Peter Vos.

De uitzending werd ook live via de Facebook-pagina van de gemeente Nieuwkoop voor het voetlicht gebracht en ook de luisteraars van RTV Hollands Midden konden live meegenieten. Net als het publiek in de zaal konden ook die luisteraars vragen stellen.

Op 7 maart volgt het tweede debat in Kaleidoskoop in de kern Nieuwkoop, aanvang 20.00 uur.