Drukke inloop Ruygborg II

Nieuwkoop – In De Rank aan het Regthuysplein was het donderdag 11 januari behoorlijk druk tijdens de inloopbijeenkomst over de ontwikkelingen in natuurgebied Ruygeborg.

Naast Ruygeborg 1, dat rondom boerderij De Zevensprong aan de Noordenseweg ligt en circa 50 ha beslaat, moet een tweede Ruygeborg komen. Een stuk dat ongeveer drie keer zo groot is als het eerste deel. Ruygeborg 2 loopt vanaf het eerste deel helemaal tot de kern Noorden en buigt een beetje af naar de Molenweg, Kousweg en Molenweg om zo aansluiting te krijgen met natuurgebied De Groene Jonker. De natuur zal in deel 2 in het algemeen ‘droger’ zijn, hoewel er ook natte natuur is gepland als verbinding tussen Ruygeborg I en de Groene Jonker. De mogelijkheden voor recreatie worden meegenomen in de plannen.

Tijdens de bijeenkomst op donderdag konden belangstellenden het schetsontwerp voor de inrichting van het gebied bekijken. Twee van de initiatiefnemers van het ontwerp, Wim Stigter en Dirk Kunst, waren present om een toelichting te geven. Stigter benadrukte dat de huidige voorstellen vooral in gezamenlijk overleg tot stand zijn gekomen. ‘Dat kost tijd en inspanning, maar het gaat om het vinden van voldoende draagvlak.’ Ook de andere leden van de klankbordgroep verstrekten informatie. Er was voorts op een filmpje te zien hoe het gebied er uit komt te zien. (zie foto)

Kritische noten waren er ook. Met name dat Ruygeborg I te nat is en dat er geen duidelijke entree is. ‘Maak er wat van, maak het in ieder geval uitnodigend.’ was een advies. Iemand anders ziet er graag een fietspad doorheen lopen en een andere bezoeker zou graag bomen of groepjes bomen willen zien. ‘Het is vooral voor vogels, die hebben toch ook een boom nodig?’ Verder werden er meer zitjes/bankjes en speelhoekjes voor kinderen gevraagd.

Dirk Kunst geeft uitleg aan een bezoeker

Op alle vragen komt een antwoord en uiteraard worden alle ideeën ook serieus bekeken. Over een maand (februari 2018) wil men het schetsontwerp vaststellen om daarna te beginnen met het voorontwerp. Rond 2021 moet Ruygeborg 2 zijn ingericht.

Meer info ook via www.veenweidengouwewiericke.nl (ga naar projecten)