Dobberhuisje dobbert in de plas

Nieuwkoop – Gedeputeerde Han Weber heeft donderdag 13 december samen met Marion Biesheuvel het eerste dobberhuisje in de Nieuwkoopse Plassen geopend.

Het dobberhuisje ligt afgemeerd aan de laatste steiger van de kleine jachthaven ZoetWater, aan de rand van de Nieuwkoopse plassen. Na een bijeenkomst in het gelijknamige restaurant toog het gezelschap naar buiten om in de “oer Hollandse omgeving”en onder prachtige winterse omstandigheden te zien hoe Weber en Biesheuvel de strik van het huisje haalden. (zie foto hierboven)

Direct daarna kon iedereen zelf het huisje bekijken en ervaren dat het echt dobbert.

Het betreft een drijvend en rond vakantiehuisje met een een panoramisch uitzicht. Het huisje beslaat ongeveer 35 m2, met een woonkamer, keuken, ruime badkamer met douche en toilet en 2 slaapkamers. Het dobberhuisje is zelfvoorzienend. Dat wil zeggen stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en warm water en cv middels een zonneboiler. De gezellige pelletkachel zorgt ook in de winter voor een zeer aangenaam verblijf.

Bij het begin van de plechtigheid hadden de aanwezigen al kunnen horen van Jan Kromwijk hoe het plan voor meerdaags varen en het dobberhuisje tot stand kwam. Hij bouwde en plaatste het eerste dobberhuisje van Nederland op zijn eigen locatie. Marion Biesheuvel zette een tweede huisje neer in de Nieuwkoopse Plassen en benadrukte vooral de samenwerking die er vanuit ZoetWater wordt beoogd.

Ook burgemeester Buijserd had lovende woorden voor de initiatiefnemers en hun samenwerking. ‘Dit doet u goed en het past goed in ons recreatie-beleid. Het Groene Hart wordt steeds belangrijker als uitloopgebied voor de stedelijke gebieden om ons heen.’

Gedeputeerde Han Weber bevestigde die lovende woorden van Buijserd, maar was ook blij dat overheden elkaar op dit valk hadden gevonden. Als dank voor zijn openingshandeling kreeg Weber uit handen van Biesheuvel een gratis overnachting in het dobberhuisje aangeboden. (foto hieronder)

Na de openingshandeling kon iedereen nog even gezellig napraten over dobberhuisje en het OPHP.

Samenwerken

Het OndernemersPlatform de Hollandse Plassen (OPHP) is een samenwerkingsverband van ondernemersorganisaties met belang in recreatie en watersport in en om het Hollandse Plassengebied. Deze organisatie stimuleert dit soort initiatieven. Met het dobberhuisje wordt een overnachtingsmogelijkheid toegevoegd in het sloepennetwerk van het Groene Hart.

Negen ondernemers uit het Hollandse Plassengebied hebben een coöperatie opgericht (Uniek slapen op de Hollandse Plassen). Het dobberhuisjes is één van overnachtingsmogelijkheden.