Dibbes opent expositie bij HKL

Nieuwveen – Bij de Historische Kring Liemeer (HKL) heeft Dirk Janmaat (Dibbes) zondag 25 maart de nieuwe expositie “Van Station tot Rooie Dijk” geopend.

Dirk kwam op de bakfiets door de Kerkstraat naar de Oudheidkamer gereden. Daar trok hij voor de deur een doek van een wegwijzer om zo de expositie te openen.

Binnen heette voorzitter Aldert Zijl de aanwezigen welkom en hij bedankte met name Gert Rijaarsdam, Loes v.d. Ham, Bep de Bruijn, Paul Graafland en Rinus Kennis voor hun bijzondere inzet bij het inrichten en voorbereiden van de expositie.

Ook Dirk Janmaat hield een kort praatje en hij verhaalde met wat leuke anekdotes over vroeger. Onder andere hoe de Rooie Dijk aan z’n naam is gekomen en hoe de loopse hond van Gijs Wieman toch met jongen kwam te zitten.

De expositie, met onder andere veel mooie oude foto’s en ansichtkaarten, toont de geschiedenis van de Stationsweg, het Zuideinde, de Molenweg en ‘t Laantje in Zevenhoven en haar (vroegere) bewoners.

Waar stond ooit het station en hoe zag het eruit? Waarom werd de rooie dijk zo genoemd en waarom is er een Molenweg, terwijl er geen molen te bekennen is in Zevenhoven.

Ook in dit gebied werden na de droogmakerij van de polders Nieuwkoop en Zevenhoven vanaf 1810 verschillende nieuwe boerderijen gebouwd, waaronder de bekende Russische boerderijen; Arghangel, Charkow en Wilna. Deze staan er nog altijd.

De expositie op zondagen van 14-16 uur en en woensdagavonden van 19.30 – 21.00 uur te bekijken in de Oudheidkamer aan de Kerkstraat te Nieuwveen. Meer info op www.historischekringliemeer.nl