Diamanten stel naast elkaar geboren

Noorden – Ooit eind jaren dertig als buurkinderen in Delft geboren en getogen en nu ruim tachtig jaar verder als diamanten bruidspaar in Noorden. Het verhaal van Kees en Leny.

Kees en Leny van Breemen-Fransen in hun tuin met burgemeester Buijserd

Kees van Breemen (83) en Leny Fransen (81) kwamen in Delft ter wereld als buurkinderen. Pas veel later, bij de dansles was er een “klik”. Een jong verliefd stel, hij in de opleiding tot boordwerktuigkundige (bwk) en zij secretaresse bij de conservator van de gist en spiritusfabriek in Delft.
Als bwk kon Kees aan de slag in Indonesië, maar de KLM eiste wel dat hij dan getrouwd zou zijn. Dus werd er (voor de wet) getrouwd op 22 oktober 1958. De aanstelling in Indonesië ging echter op het laatste moment niet door vanwege politieke beslommeringen. Toch kon Kees aan de slag bij de KLM en nadat het stel in 1959 (bijna een jaar later) voor de kerk was getrouwd, konden ze ook gaan samenwonen. Het werd een huis in De Zilk.
Daar werden ook de drie kinderen geboren (2 dochters en een zoon). Later zouden er nog 8 kleinkinderen bij komen.

Kees werd begin jaren zeventig voor vier jaar gedetacheerd bij de Lufthansa. Eenmaal terug in Nederland verhuisde het stel naar de Prolkade in Noorden en in 1991 werd de huidige woning aan de Voorweg betrokken.

Leny is na haar trouwen niet meer in een betaalde functie actief geweest, des te meer in vrijwilligerswerk. O.a. al in De Zilk als bibliothecaresse en later in Noorden was ze één van de medeoprichters van de schoolbibliotheek.

Na zijn pensionering (op 56-jarige leeftijd!) is zijn de echtelieden altijd erg actief geweest. Vanuit de tuin de plas in om te zwemmen of te schaatsen, het onderhoud van de tuin zelf vraagt de nodige aandacht en in 1991 heeft Kees ook nog actief meegeholpen om de aanbouw van zijn woning te realiseren.

Ze genieten nog volop van alle leuke dingen en af en toe mijmert Kees nog over “zijn mooiste”kist de Constellation. (foto hierboven) Een viermotorig propellervliegtuig dat door het Amerikaanse Lockheed werd gebouwd. ‘Dat was een echte machine en daar had je flink werk aan, maar was prachtig om te doen.’ Echtgenote Leny hoort het glimlachend aan.
Omdat het kerkelijk huwelijk later is gesloten, zal ook het diamanten feest op een later tijdstip plaatsvinden.