Diamanten paar van der Marel

Nieuwkoop – Henk en Janny van der Marel – Groenendijk vierden in het afgelopen weekend hun 60 jarig huwelijk. Maandag kwam burgemeester Buijserd het diamanten paar nog even feliciteren.

De oud-Nieuwkopers kennen Henk en Janny nog wel van de supermarkt in de Dorpsstraat. Het stel trouwde in 1958 en begon in de kruidenierszaak van (schoon)vader Jaap Groenendijk de eerste zelfbedieningszaak van Nederland. Dochter Helma kan er nog smakelijk over vertellen. ‘Al dat lekkers in de winkel en je kon zelf bepalen hoeveel je wilde kopen.’
In 1967 werd in het erbij gekochte pand een slijterij gestart en met hun supermarkt sloten Henk en Janny zich aan bij de Centra (Schuitema). Die supermarkt en slijterij liepen uitstekend. ‘Het was in die tijd ook veel drukker met toeristen in het dorp. Misschien door de camping op het Zuideinde? Misschien door de scoutingkampen? Wie zal het zeggen?’ Ze hebben er goede herinneringen aan.
In 1987 stopte het stel met de supermarkt, die werd overgenomen door Tijsterman en later de gebr. Janmaat. De slijterij hebben ze nog aangehouden tot 1992.

Tot ongeveer 5 jaar geleden hebben ze altijd in Aarlanderveen gewoond, waar Henk nog heel graag in zijn “bos” werkte en tuinierde. Nu woont het paar tot hun verdriet niet meer samen. Janny verblijft bij Wijdezorg in verband met haar dementie en Henk woont nog zelfstandig in de Berkenlaan. Het overkomt meerdere senioren, maar het is steeds weer een hard gelag om te zien hoe ouderen na een zeer lang huwelijk niet meer samen kunnen wonen.

Tijdens de gezellige koffie-ochtend in Kaleidoskoop weet Henk, inmiddels 92 jaar, nog wel te vertellen hoe hij aan Janny kwam. ‘Gewoon, ik zag haar lopen en had een meisie nodig voor de bruiloft van m’n zus….’
Het is altijd aangebleven en ze zijn inmiddels ruim 60 jaar verder. Drie kinderen, zes achterkleinkinderen en wat andere familie hebben daarom zondag een gezellig feestje gevierd.