Diamanten bruiloft Ben en Ria

Nieuwkoop – Burgemeester Frans Buijserd heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan Ben van Dam (82) en diens even oude echtgenote Ria Godvlied. Het paar was namelijk enkele dagen eerder 60 jaar getrouwd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De beide echtelieden zijn geboren en getogen Amsterdammers. De bruidegom heeft vanaf zijn 12e tot zijn 21e in een weeshuis gewoond, omdat zijn moeder kort na zijn geboorte is overleden. Hij was het achtste kind. Zijn vader hertrouwde, waarna er nog 3 kinderen werden geboren. Hij had het zwaar thuis en belandde in het weeshuis, waar hij, naar eigen zeggen het heerlijk heeft gehad. Tijdens een uitje van het weeshuis mocht hij een vriendinnetje meenemen. Hij was toen 17 jaar en werkte in het Amsterdamse Victoriahotel in de keuken. Hij vertelde een collega dat hij helemaal geen vriendinnetje had. Zijn collega had een zus die wel met hem wilde meegaan. Dat was Ria.

Na een verkering van ruim vier jaar betrokken ze een kamer in Amsterdam. Omdat ze wel graag wat meer woonruimte wilden kochten ze een woning in Nieuwkoop. In Nieuwkoop werd hij de eerste kok bij restaurant Tijsterman. Enkele jaren later verkochten ze hun huis in Nieuwkoop en de winst op dat huis was goed voor een aanbetaling op een restaurant in Amsterdam. Elke keer als hij zo’n 7 jaar een restaurant had gehad vond hij het tijd om te verkassen. In totaal heeft het paar 5 restaurants gehad. Zijn echtgenote, die inmiddels ook 2 kinderen had gekregen werkte mee. Nadat hij in 1990 een hartinfarct kreeg stopte hij met werken. Ze verhuisden terug naar Nieuwkoop, vanwege de goede herinnering die ze aan Nieuwkoop hadden.

De bruid is een bezige bij. Ze borduurt en maakt poppen; niet alleen de koppen, maar ook de mooie kleding die de poppen dragen. De bruidegom houdt van lezen. Samen met hun zoon en dochter, hun 8 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen hebben ze afgelopen zondag hun diamanten bruiloft gevierd.