Regio – We hebben een bizar jaar achter de rug in het voetbal met zeventien weken lang iedere week een competitiewedstrijd. Vanaf het moment dat alles werd vrijgegeven was het voor de meeste clubs overleven en kijken of er niet teveel schade werd opgelopen in de vorm van blessures en/of schorsingen. Trainen werd ook anders dan normaal, want met zo’n hoge intensiteit aan wedstrijden vergt een andere aanpak…
Voorbereiden op een seizoen
In de hoofdklasse en in de diverse divisies is men al een tijdje bezig. Andere clubs pakken eerdaags de draad weer op en wéér anderen verkiezen voor nu even de rust nadat zij na het (s)lopende seizoen nog een tijdje hebben doorgetraind. Wat is nu het beste en waarom vult een ieder dat op een andere manier in?
Wijsheid komt met de jaren
“Periodisering” hoor je vaak als gebezigde term. In mijn spelende tijd was hiervan nimmer sprake. Je wist wanneer het seizoen begon en wanneer het eindigde. Die data waren bekend bij een ieder en je wist ook precies wanneer er de mogelijkheid was om op vakantie te gaan. Daarnaast was het de verantwoordelijkheid van de speler zélf om zo fit mogelijk aan de start van een nieuw seizoen te verschijnen. Was je dit even vergeten, dan werd je daar keihard op afgerekend op het conditionele vlak. Maar tijden veranderen….
Meegaan met de tijd
De benadering van de sport is in de loop der jaren steeds meer wetenschappelijk geworden. Zo moet een huidige oefenmeester met veel meer facetten rekening houden dan voorheen. De oude trainer hield de trainingsopkomst bij en zag vooral toe hoe fit zijn manschappen waren in de trainingen, veelal zonder bal. Er zit ook een enorm verschil t.o.v. het vorige millennium in de opbouw van het conditionele aspect. De huidige trainers werken vaak hun trainingen uit op de voor hen beschikbare middelen (vaak niet eens meer op papier, maar met behulp van software en/of andere hightech) en houden statistieken bij van hun spelers. Er zijn meer perioden van arbeid en rust op het eigen complex, daar waar jaren geleden het bos en het strand de plekken waren om af te zien….
Overtuigd
Het heeft even geduurd voordat men mij kon overtuigen van het fenomeen “periodisering.” Inmiddels ben ik om, omdat een voorbereiding op een seizoen enige tijd vergt om enkele weken later te kunnen presteren. Het vergt enorm veel creativiteit van een trainer om dit goed te kunnen invullen voor pakweg zes weken verder, als de competitie aanstaande is. Elke club en/of trainer gaat dit op zijn manier invullen, waarvan hij denkt dat goed is. En dit is voor een ieder een vrije interpretatie, maar hier staat geen standaard voor. De arbeid-rust verhouding is belangrijker geworden dan ooit….