Consequenties coronavirus voor uitvaarten

Nieuwkoop – De gemeente Nieuwkoop volgt de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD op.

Daarnaast is er afstemming met relevante organisaties in de uitvaartbranche.
De overheid heeft op 15 maart maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregel is van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en samen met uw familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk. Bij uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. Personen aanwezig bij de uitvaart mogen geen ziekteverschijnselen vertonen. Indien ziekte wordt geconstateerd kan de toegang worden geweigerd. Dit om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen.
Ter bescherming van uw gezondheid en die van onze medewerkers, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Dit betekent dat de uitvaartbegeleider voornamelijk telefonisch met u het contact onderhoudt. Gezien de zeer bijzondere omstandigheden, vragen wij uw begrip hiervoor.
Begraafplaats
De gemeente wilt u erop wijzen dat niet alleen uw uitvaartbegeleider aandacht zal vragen voor de RIVM-richtlijnen. Ook op de begraafplaatsen zullen zij toezien op de naleving daarvan.
Condoleren
Niets is waardevoller dan elkaar steun te betuigen, bijvoorbeeld door te omhelzen, bij het verlies van een dierbare. Door het coronavirus zijn maatregelen afgekondigd dat we, ter bescherming van onze gezondheid, geen handen meer schudden en dat we het sociale en fysieke contact tot het minimum moeten beperken. Geen handen schudden of ander fysiek contact, maar alternatieven. Uw hand op uw hart leggen en uw condoleance uitspreken. Ook het namasté gebaar is een mooi geaccepteerd gebaar om uw medeleven te uiten.
Wat wil de begraafplaatsbeheerder juist nu voor u doen?
De begraafplaatsbeheerder respecteert de gestelde regels van het RIVM. Echter juist in deze periode is het zo belangrijk nabestaanden een extra helpende hand te bieden. De beheerder weet wat niet kan, maar zoekt ook graag de mogelijkheden van wat juist nu wel kan. Dit kan op allerlei manieren, ook binnen de regels van het RIVM. Een extra detail, een extra gebaar maakt een wereld van verschil voor nabestaanden. Dat kan nu, tijdens een plechtigheid, maar ook wellicht achteraf in een latere bijeenkomst. Als bezoekers terugkijken op een plechtigheid, dan moeten ze denken: ja, dat was zwaar en heftig, maar wat heeft die uitvaartonderrnemer/begraafplaatsbeheerder dat goed opgepakt voor ons, we voelden ons gesteund. In overleg kan op een later tijdstip (wanneer dit weer mogelijk is) een ceremoniële herdenking worden gehouden.
Afhankelijk van de ontwikkelingen kan dit protocol nog wijzigen.