Code oranje vanavond

Regio – In de kustprovincies kunnen vanavond zeer zware windstoten van 80-110 km/u voorkomen uit een west tot noordwestelijke richting. Hiervoor is vanaf vanavond Code Oranje van kracht.

De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied. Code oranje betekent: wees voorbereid, dus als het niet nodig is, lekker binnen blijven. Zorg wel dat uw tuinmeubelen, planten in potten e.d. vast of in de luwte staan.

Overlast door extreem weer

Kolken en rioolbuizen zorgen voor de afvoer van regenwater. Tijdens (hevige) buien is het normaal dat het even duurt voordat water weg kan stromen en blijft er soms water en grote plassen staan in de straat. Ongeveer een uur na de bui hoort de plas weg te zakken. In een groenstrook, park of speelveld kan het langer duren. U hoeft hier geen melding van te doen bij de gemeente. Doe pas een melding als het langer duurt of als een kolk zichtbaar verstopt is. Bij gevaar voor mensen of dieren of bij dreigende wateroverlast in uw woning kunt u de brandweer bellen. Hevige wind? Een omgevallen boom in de berm of een omgevallen boom die niet op de doorgaande weg ligt kunt u melden bij de gemeente. Dreigt er een boom over de openbare weg te vallen of ligt deze er al? Bel de brandweer via 112.

Bron: www.nieuwkoop.nl