Regio – Bij het dierenasiel vinden ze het eigenlijk maar vreemd dat er wel een chipplicht is voor honden en niet voor katten. “Zo’n chip zorgt voor een snelle hereniging met de eigenaar en dat is belangrijk”, vertelt Alwin Tol. “Als honden geen chip dragen, dan laten wij dat doen, de kosten berekenen we door aan de klant. Bij katten hoeft dit nu niet, maar dat gaan we graag regelen.”
Op de site van de Rijksoverheid is te lezen dat een hond binnen zeven weken na de geboorte gechipt en geregistreerd moet worden. Ook moet een hond een Europees dierenpaspoort hebben.
Haken en ogen
Overigens ziet Tol toch ook nog wel een paar beren op de weg bij de chipverplichting. “Het is natuurlijk maar te hopen dat katteneigenaren er massaal gehoor aan geven en de controle is ook wel lastig. Een hond kun je zo even checken, maar een kat laat zich over het algemeen niet gemakkelijk vangen.”
Herplaatsing
De Dierenbescherming reageert verheugd op de beslissing van de minister. De organisatie voert al jaren actie voor de verplichting, onder meer om vermiste katten sneller te kunnen terugbrengen bij hun baasje. Van alle vermiste katten die in het asiel terechtkomen, kan 17 procent worden herenigd met hun baasje, de rest van de dieren heeft geen chip of een chip die niet goed geregistreerd is. Bij vermiste honden wordt 93 procent weer thuis gebracht.