Carbidschieten mag wel…

Nieuwkoop – Dit jaar geldt er een landelijk verbod op het afsteken en verkopen van het vuurwerk.

Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het eenmalige vuurwerkverbod.

Wel is er een aantal spelregels om rekening mee te houden. Carbidschieten mag op oudejaarsdag van 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 2.00 uur, uitsluitend buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is carbidschieten altijd verboden.

Dit jaar gelden naast de voorwaarden uit de Apv (Algemene plaatselijke verordening) ook de coronamaatregelen. Zoals het houden van anderhalve meter afstand en maximaal 2 personen bij elkaar met uitzondering van gezinnen.

Carbidschieten kan niet iedereen en vraagt om een goede voorbereiding en ervaring. Zo vertelde een ervaringsdeskundige ons: “Carbidschieten is natuurlijk een echte traditie tijdens de jaarwisseling. Door carbid in contact te brengen met water ontstaat er een chemische reactie waarbij acetyleengas vrijkomt. Dit gas is zeer explosief en zorgt bij het schieten voor de harde knallen. Let bij het carbidschieten altijd op je eigen veiligheid en de veiligheid van omstanders. Blijf achter de melkbussen staan en maak van tevoren met elkaar afspraken. Het moet duidelijk zijn wanneer je gaat afsteken en wanneer je de dop of bal van de melkbussen gaat halen. Want anders kunnen de gevolgen groot zijn. Ook is het belangrijk om goed op te letten dat er geen mensen lopen in de richting waar je naar toe schiet.”

Ga jij dit jaar carbidschieten? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Schiet uitsluitend buiten de bebouwde kom en zorg voor voldoende ruimte. Denk aan je eigen veiligheid en de veiligheid van omstanders. Houd je aan de regels en voorkom een hoge boete of gevangenisstraf. Burgemeester Van Duijn: “Als je geen ervaring hebt met carbidschieten, laat dan de melkbussen links liggen. Het is niet verstandig om met een explosief middel in een blikje te gaan klooien. Als je niet weet hoe het werkt, moet je ervan afblijven.”

Kijk voor meer informatie over carbidschieten op www.wieisdebock.nl. BOCK staat voor: Bewust Oplettende Carbid Knaller.