Burgemeester op de radio

Afgelopen woensdagavond hadden de makers van Met Open Blik een bijzondere gast in hun midden. Burgemeester Frans Buijserd, die per 30 januari 2020 afscheid zal nemen als eerste burger, was uitgenodigd om terug en vooruit te blikken op zijn lange loopbaan.

Geboren in de gemeente Apeldoorn was hij lid van de ARP, dat later samen met de CHU en KVP opging in het CDA, alwaar hij in zijn eerste periode als raadslid de portefeuille sociale zaken invulde. Een crisis in de Apeldoornse raad noopte hem even tot stoppen, maar na die termijn was hij belast met de post volkshuisvesting en ruimtelijke ontwikkeling. Daar ligt ook zijn hart. Dit jaar heeft hij het project dat hij in deze tijd startte ook afgerond gezien. Het vergde veel voorbereidingen met diverse geledingen die bij zo’n grootschalig project betrokkenen zijn. Al met al keek hij hier met gepaste trots op terug.

Als burgemeester was zijn eerste klus in de gemeente Aalburg. Vanaf 2003 had Buijserd vooral te maken met tradities, die diepgeworteld zaten in de samenleving, maar niet van gevaar ontbloot waren. Met Oud en Nieuw waren er gewoontes, waarbij een sociale controle min of meer vereist was. Door de verantwoordelijkheid te schenken aan de inwoners werd dit beheersbaar en leverde dit geen problemen meer op. Een gemeente waarin de SGP de grootste partij was, maar voor iemand die afkomstig is vanaf De Veluwe is het geen probleem om hiermee om te gaan, zo zei Buijserd lachend. Hij had dan ook uitstekende ervaringen met mensen uit deze partij.

In 2007 werd hij burgemeester van Nieuwkoop. Op 15 december van dat jaar werd hij beëdigd. Nu twaalf jaar later komt er bijna een einde aan het burgemeesterschap. Waar hij vooral trots op is, is de bestuurlijke eenheid en een samenleving die de handen uit de mouwen wil steken en met initiatieven komt. Een prachtige gemeente laat hij achter, naar eigen zeggen. Buijserd kijkt terug op twaalf mooie jaren waarin hij veel heeft zien veranderen, met name op gebied van woningbouw, maar ook met het behoud en onderhoud van het groen en natuur dat de gemeente kenmerkt. De tijd was tekort om nog meer te weten te komen van de scheidende burgervader, maar al met al wist Buijserd veel vragen te beantwoorden, die broeiden bij de heren Leliveld en Van der Voort.

Dit was de laatste uitzending van 2019. Op 15 januari 2020 vanaf 19.00 uur is het programma weer terug met een nieuwe gast. Wie dat is hoort u op RTV Hollands Midden, te vinden op 107.4 FM in de ether, 103.4 FM op de kabel, ZIGGO DTV abonnees kanaal 43 (kabelkrant) en kanaal 918 (radiokanaal) Uiteraard is alles ook te beluisteren via de website www.rtvhollandsmidden.nl

Vanaf deze plaats wensen wij u prettige kerstdagen en een goed en gezond 2020