Broedseizoen gestart in de Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoop – Meer en meer broedvogels keren terug vanuit het warme zuiden naar hun thuishonk in de Nieuwkoopse Plassen. De lepelaar, grutto en blauwborst zijn al in het plassengebied gearriveerd. De purperreiger en zwarte stern zullen snel volgen.

Lepelaar (Platalea leucorodia) (foto: Koos Dansen)

Eenmaal aangekomen in het plassengebied is er weinig tijd om uit te puffen van de immens lange reis: een geschikte partner wordt uitgezocht, takjes verzameld en het nest aan kant gemaakt. Dit kan maar één ding betekenen: het broedseizoen is begonnen!

Het vorige weekend tikte de thermosmeter dan nog wel de -3 graden aan, je voelt het voorjaar in de lucht hangen. “Ach ja, maart roert zijn staart hè”, bevestigt boswachter van Natuurmonumenten Martijn van Schie grinnikend. “Officieel begint het broedseizoen zelfs al op 15 maart. De eerste trekvogels zijn alweer in ons land aangekomen en maken zich klaar voor het voorjaar.”  Sommige soorten die niet trekken zitten al te broeden of hebben zelfs al jongen.

Rust en ruimte in de Nieuwkoopse Plassen
Schuwe, zeldzame moerasvogelsoorten zoals de purperreiger broeden in de Nieuwkoopse Plassen. Hier vinden ze rust en ruimte. De op een na grootste kolonie purperreigers van Nederland, die 170 paar telt, broedt in de Nieuwkoopse Plassen.
Recreëren in unieke Europese natuur
In het Nieuwkoopse Plassengebied gaan natuur en recreatie goed samen. Het is een belangrijk natuurgebied en toch zijn er talloze manieren om te recreëren. Van Schie: Zelf vaar ik het liefst in ons elektrobootje door het gebied of wandel ik door de Groene Jonker. Ik zie veel kanoërs, fietsers en zelfs SUP-pers. Het maakt mij trots dat het samen gaat in dit gebied. Ieder geniet op zijn eigen manier, de vogels én de mensen.”

De Nieuwkoopse Plassen kun je op verschillende manieren beleven: vanuit de kano, vanaf de fiets of wandelend. Of ga eens mee met een vaartocht van Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop.