Arbeidsmigranten brengen zwartboek naar burgemeester

Nieuwkoop – Burgemeester Buijserd heeft woensdagavond 9 oktober enkele tientallen arbeidsmigranten in het gemeentehuis ontvangen.


Zij werden vergezeld door vakbondsbestuurders (FNV) en een tolk. Het FNV heeft een zwartboek opgesteld over woonomstandigheden van de arbeidsmigrantenhuisvesting in Ter Aar (Terrein IJsclub Ter Aar in Papenveer).
Het FNV vroeg burgemeester Buijserd in te grijpen, omdat de huisvesting in erbarmelijke staat zou zijn. Ook de arbeidsomstandigheden zouden op moderne slavernij lijken. Buijserd gaf aan dat de gemeente niet gaat over de arbeidsomstandigheden, dat is een taak van de inspectie en de minister. Van de woonomstandigheden had hij een ander beeld.
Het FNV maar ook individueel legden de aanwezigen klachten neer die uiteenlopen van slechte verwarming, schimmelvorming tot diefstal en het ongeoorloofd betreden van de woonruimten, omdat er niets op slot kan.
De burgemeester heeft het zwartboek aangenomen en beloofd dat hij zelf poolshoogte gaat nemen. ‘We komen binnenkort op de koffie voor een nadere kennismaking en controle. Als gemeente kijken wij vooral of alle woningen voldoen aan het bouwbesluit. Indien het bezoek daar inderdaad aanleiding toegeeft, dan nodigen we betrokken partijen aan tafel voor een gesprek.’