60 Plus? Krachttraining dus!

Nieuwkoop – Bewegen is goed voor de mens maar toch blijken er nogal wat misverstanden te zijn over de fysieke belasting die goed zou zijn; is krachttraining niet te zwaar?
Uit onderzoek blijkt dat juist de combinatie bewegen en krachttraining het beste werkt. Dat komt omdat door krachttraining het groeihormoon gestimuleerd wordt en dat groeihormoon stimuleert het herstel op celniveau.
Door veroudering, vaak gecombineerd met minder bewegen, ontstaat vaak verlies aan spierkracht en spiermassa. Juist met krachttraining wordt dit verlies tegen gegaan. Meer kracht betekent ook minder kans op vallen en dus minder kans op botbreuken. Maar er zijn veel meer voordelen. Zo zal de aanmaak van botcellen verbeteren. Belangrijk in de strijd tegen botontkalking (osteoporose). Ook de suikeropname zal verbeteren wat gunstig kan zijn voor diabetespatiënten. En recent onderzoek toont zelfs de voordelen van krachttraining op de ziekte van Alzheimer. Er is echter wel iets waar u rekening mee moet houden.
Krachttraining kan bij een slechte uitvoering negatief werken. Ook bij problemen met bewegen door gewrichtsbeperkingen, artrose of met bijvoorbeeld hartproblemen vraagt krachttraining een evenwichtige balans en betrouwbare deskundige begeleiding. De fysiotherapeut is als specialist in bewegen het betrouwbare adres. De combinatie bewegen en kracht werkt altijd en voor iedereen. En voor elke leeftijd. Tot op hoge leeftijd is nog progressie te boeken.
Met recht kan dus gezegd worden: 60 Plus? Krachttraining Dus! Het kan individueel maar uiteraard ook in de FysioSport- of in de Beweegtuingroepen. Meer weten of aan de slag? Neem contact op met ons Centrum, Vijverhof 1 in Nieuwkoop. T: 0172-575261