Lancering interactieve kaart

Regio – De provincie Zuid-Holland lanceert vandaag een webpagina met een interactieve kaart, waarop het huidige openbare verkoopaanbod van gronden en objecten in één muisklik inzichtelijk wordt. Zowel particulieren, ondernemers als (natuur)organisaties komen als potentiële kopers in aanmerking voor deze gronden en objecten. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra: “Met deze interactieve kaart bieden we ons openbare verkoopaanbod overzichtelijker en transparanter aan.”

Gronden en objecten

De provincie Zuid-Holland verkoopt gronden en objecten. Deze zijn niet meer nodig voor de invulling van provinciale beleidsdoelen of hebben een specifieke natuur- en/of recreatiedoelstelling. Voorheen was er geen overzicht beschikbaar van het complete openbare verkoopaanbod van gronden en objecten. De door de provincie Zuid-Holland aangeboden gronden en objecten betreffen voornamelijk landbouwgronden, gebouwen, natuurgronden en recreatiegronden. Hierbij kan gedacht worden aan grasland, tuinbouw, boerderijen en dienstwoningen. In veel gevallen zijn provinciale projecten afgerond, waardoor kavels of percelen voor de provincie overbodig zijn geworden.

Interactieve kaart

De nieuwe webpagina ‘onroerend goed, verkoop’ legt in het kort uit welke gronden en objecten openbaar worden verkocht door de provincie. Er is een interactieve kaart beschikbaar waarop gebruikers kunnen zien wat het verkoopaanbod is. Geïnteresseerden kunnen via de interactieve kaart doorklikken om zo contact te leggen met de makelaar of veilingsite. Met dit nieuwe product neemt niet alleen het gebruikersgemak toe, maar communiceert de provincie tevens op een open en transparante manier over de te verkopen gronden en objecten.

Verkoop

De provincie hanteert bij de verkoop van deze gronden en objecten de principes van marktconformiteit en gelijkberechtiging. Middels het openbaar aanbieden van gronden en objecten krijgt iedereen de kans een bod uit te brengen. Ten behoeve van de instandhouding van natuur en/of recreatie wordt bij de verkoop van natuur- en recreatiegronden aan bieders gevraagd een beheer-/inrichtingsplan in te dienen. Bij de verkoop worden vervolgens beperkende voorwaarden opgelegd, die via een kwalitatieve verplichting in de koopovereenkomst zullen worden opgenomen. De opbrengsten van de verkoop zullen ten goede komen aan de realisatie van de doelen van de provincie of terugvloeien naar de openbare dienst.