Coronavirus vastgesteld bij inwoner Nieuwkoop

Nieuwkoop – Bij een inwoner van onze gemeente is het COVID-19 (het nieuwe coronavirus) vastgesteld.

De inwoner verblijft met zijn familie momenteel in thuisisolatie.
Het betreft een man van 56 jaar die ziek geworden is na vakantie in Noord-Italië. De positief geteste inwoner maakt het naar omstandigheden goed. De inwoner is op 11 maart door de GGD getest. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn: ‘Ik wens hem beterschap en gun het gezin privacy zodat ze in alle rust kunnen herstellen. We houden uiteraard de situatie samen met de GGD en veiligheidsregio goed in de gaten’.
De GGD onderzoekt met wie de patiënt contact heeft gehad en zoekt contact met deze mensen. Zij moeten dagelijks hun temperatuur en eventuele klachten doorgeven. Mochten zij klachten krijgen die passen bij het coronavirus, dan worden zij getest en is ook voor hen thuisisolatie van toepassing. Het is niet nodig en niet mogelijk iedereen te testen: de GGD beslist wie daarvoor in aanmerking komt. Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen het standaard protocol toe: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich verder kan verspreiden.
Wat kunt u zelf doen?
De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
– Was je handen regelmatig
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
– Geen handen schudden
Wat moet u doen bij klachten?
Heeft u koorts (meer dan 38⁰ celcius) én luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) én bent u de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest: China(inclusief: Macau en Hongkong), Singapore, Zuid-Korea, Iran of de Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.