Weidevogels kijken

Nieuwkoop – De boswachters Jick Brandes en Martijn van Schie van Natuurmonumenten zijn op zondag 23 en maandag 24 april bij uitkijkpunt Bovenlanden (bij Woerdense Verlaat).

Grutto (Limosa limosa limosa), Grutto's (Scolopacidae), Steltlopers, Steltloperachtigen (Charadriiformes), weidevogels, Vogels (Aves), fauna, weidevogel, steltloper, vogel - Skrok, Wommels, Littenseradeel, Littenseradiel, De Greidhoeke, Friesland, Frysln, Nederland, Europa, Skrok

De grutto (foto NM / Teun Veldman)

Deze verborgen plek is een hotspot voor soorten als grutto, tureluur en kievit.

In het voorjaar is het een drukte van jewelste in het leven van de weidevogel. Ze bouwen hun nesten en maken spectaculaire baltsvluchten in de lucht. Ondanks dat het slecht gaat met weidevogelstand, zijn ze toch nog volop te vinden in polder De Bovenlanden, een natuurgebied grenzend aan de Nieuwkoopse Plassen.

Nationaal weidevogelalarm

Polders waar het barst van de weidevogels zijn helaas niet meer gebruikelijk”, legt boswachter Martijn van Schie uit. “In Nederland is al jarenlang een daling van 5% van het aantal broedende weidevogels te zien. In de laatste 10 jaar is de grutto in Nederland zelfs 50% achteruit gegaan.”

Maar er is hoop voor de weidevogel. Zo onderhoudt Natuurmonumenten samen met enkele boeren jaarlijks de weidevogelgebieden zodat er volop ruimte blijft voor de vogels zoals de grutto om te nestelen. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en ook wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de gruttokuikens alle tijd om op te groeien.

Met de boswachter in de kijkhut

Boswachters Jick en Martijn staan voor je klaar om samen weidevogels te spotten. De weidevogels lopen relatief dichtbij en zijn erg goed zichtbaar. Daarnaast staan de Bovenlanden ook nog eens prachtig in bloei. Het kleurt er roze, geel en paars van alle bijzondere bloemen. Een prachtig gezicht, neem dus vooral je verrekijker mee!

Kom langs op 23 & 24 april

Zondag 23 april zit boswachter Jick tussen 14.00 en 16.00 uur in het uitkijkpunt. Boswachter Martijn is op maandag 24 april tussen 19.30 en 21.00 uur aanwezig in de uitkijkhut. De boswachter zit in de uitkijkpunt Bovenlanden, dit is 200 meter vanaf de parkeerplaats ter hoogte van Amstelkade 16-17.

Nieuw: De kortste wandelroute van Nederland

Wil je wel de weidevogels zien, maar ben je niet in de gelegenheid om op deze dagen bij ons langs te komen? Geen probleem! Bezoek dan zelfstandig het uitkijkpunt. Onze boswachters hebben de kortste wandelroute van Nederland uitgezet in het gebied (slechts 200 meter). Download hiervoor de gratis app van Natuurmonumenten Natuur Routes of kijk op www.natuurmonumenten.nl/routes.