Veilig Vallen met Bakker & De Vos

Nieuwkoop – Direct na de voorjaarsvakantie wordt er in Nieuwkoop weer een “Veilig in Balans” cursus georganiseerd door Bakker & De Vos. Aansluitend daaraan volgt de nieuwe cursus “Veilig vallen” waarin met name praktische valtraining aan de orde komt.

valtraining1

Vallen is een veel voorkomend probleem onder ouderen. In Nederland is er sprake van meer dan 1 miljoen valpartijen per jaar en dat leidt tot 89.000 bezoeken aan de spoedeisende hulp (RIVM, 2008). Dit vallen zorgt soms voor nare blessures zoals botbreuken en daarnaast zorgt het (bijna) vallen voor toenemende angst en onzekerheid. Mensen durven steeds minder, worden minder mobiel en dat geeft weer een afname van de lichamelijke fitheid, angst om erop uit te gaan en soms zelfs bedlegerigheid.

De valpreventiecursus “Veilig in Balans” laat zien dat er veel gedaan kan worden om vallen te voorkomen. De cursus in Nieuwkoop wordt gegeven door Femke Cooper en is ontwikkeld door de fysiotherapeuten in de Gemeente Nieuwkoop, verenigd in Fit-iN, samen met WijdeZorg en valpreventie docent Marjan Bos. In 5 bijeenkomsten worden allerlei zaken besproken die te maken hebben met vallen en wordt er praktische geoefend om het valrisico te verkleinen.

In aansluiting op de cursus “Veilig in Balans” is er nu de cursus “Veilig Vallen” ontwikkeld waarin u leert om met minder risico’s op blessures te vallen. Via praktische oefeningen in een veilige situatie laten fysiotherapeute Femke Cooper en judo docent Henk Graafland u ervaren op welke manier u de kans op nare blessures kunt verminderen door de juiste valtechnieken toe te passen.

Opgeven voor beide cursussen kan bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, Vijverhof 1 in Nieuwkoop. Tel: 0172-575261 of stuur een mail naar info@bakkerendevos.nl Even langs lopen in de praktijk kan natuurlijk ook.