Blauwalg ligt op de loer

Nieuwkoop – Zodra het wat warmer wordt, ligt het blauwalg weer op de loer. Bij het Meijepark was het vorige week al raak.

fsblauwalg

Op 19 mei zette de gemeente een waarschuwing op de website inzake blauwalg voor zwemlocatie Nieuwkoopse Plassen Meijepark in de kern Nieuwkoop.

Kijk voor meer informatie op www.zwemwater.nl.

Blauwalg

Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten wordt gehouden.

In Nederland wordt op vele verschillende plaatsen gezwommen. Zwemmen in oppervlaktewater brengt altijd risico’s met zich mee, maar deze risico’s kunnen behoorlijk verschillen per locatie. .

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.